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Insurance Corporations

Taxability of Premium Payment Charge

Question: Is a flat fee service charge for installment payments charged by an insurance company
includable as a taxable premium for the purpose of the premium tax imposed by section 1510(a) of
Article 33 of the Tax Law?

Answer: Yes, section 1510(c)(1) of Article 33 of the Tax Law defines the term "premium" as
follows:

"The term 'premium' includes all amounts received as consideration
for insurance contracts or reinsurance contracts, other than for annuity
contracts, and shall include premium deposits, assessments, policy
fees, membership fees, and every other compensation for such
contract." (Emphasis supplied)

The flat fee service charge imposed by the insurer on the insured for paying the insurance in
installment payments would fall within the definition of "premium" of Section 1510(c)(1) of the Tax
Law. Therefore, the flat fee service charge is includable in the computation of taxable premiums for
the purpose of the premium tax imposed by Section 1510(a) of the Tax Law.


