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ADVISORY OPINION PETITION NO.S970806F 

On August 6, 1997, a Petition for Advisory Opinion was received from James 
J. Kelly, 4600 Broadway, New York, New York 10040. 

The issues raised by Petitioner, James J. Kelly, are: 

1. Whether Custodians are exempt from paying sales and use taxes on the 
purchase of supplies on behalf of their employer, the Board of Education of the 
City School District of the City of New York, an exempt governmental agency. 

2. If the answer to issue 1 is yes, what are the proper procedures and 
documentation to be used by Custodians when purchasing supplies from vendors on 
behalf of the Board of Education? 

Petitioner submits the following facts. 

School Custodians and School Custodian Engineers (collectively 
"Custodians") are classified civil servants employed directly by the Board of 
Education of the City School District of The City of New York (the "Board of 
Education") to provide for custodial care and maintenance of buildings owned or 
leased by the Board of Education.

 Petitioner is a School Custodian Engineer and President of Local 891, 
International Union of Operating Engineers, AFL-CIO, the collective bargaining 
agent for Custodians in their capacity as employees of the Board of Education.

 On February 7, 1995, the Board of Education issued Plant Operations Circular 
No. 17-1994/95 that directed Custodians to use form ST-119.1, Exempt Organization 
Certification, in lieu of paying sales tax on their purchases. Circular No.17­
1994/95, at paragraph 2, directs that: 

The attached Exempt Organization Certification (ST-119.1) 
shall be submitted to a vendor for all purchases subject to sales 
tax. This form should be presented to the vendor before any 
purchase is made. 

The sample form ST-119.1 that was attached to Circular No.17-1994/95 
designates the Board of Education as the exempt organization and displays a 
purported exempt organization number. 

On July 16, 1997, the Board of Education issued Plant Operations Circular 
No. 31-1996/97, which reiterated that "[s]tate sales tax should not be paid in 
purchasing supplies earmarked for school buildings as per Circular No. 17-1994/95 
dated February 7, 1995." 

Circular No. 31-1996/97 indicates that Custodians receive an allocation 
from the Board of Education for custodial supplies for their schools. Custodians 
must account for their expenditures of allocated monies by filing with the Board 
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of Education a prescribed form listing their purchases, together with invoices 
and other supporting documentation. Custodians must return unspent allocations 
to the Board of Education. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1116(a) of the Tax Law provides, in part:

 Except as otherwise provided in this section, any sale or 
amusement charge by or to any of the following or any use or 
occupancy by any of the following shall not be subject to the sales 
and compensating use taxes imposed under this article: 

(1) The state of New York, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations (including a public 
corporation created pursuant to agreement or compact with another 
state or Canada) or political subdivisions where it is the 
purchaser, user or consumer, or where it is a vendor of services or 
property of a kind not ordinarily sold by private persons; ... 

Section 1132(c)(1) of the Tax Law provides, in part: 

For the purpose of the proper administration of this article and to 
prevent evasion of the tax hereby imposed, it shall be presumed that 
all receipts for property ... of any type mentioned in subdivisions 
(a),(b),(c) and (d) of section eleven hundred five, ... are subject 
to tax until the contrary is established, and the burden of proving 
that any receipt,. . . is not taxable hereunder shall be upon the 
person required to collect tax or the customer. Except as provided 
in subdivision (h) or (k) of this section, unless . . . the 
purchaser, not later than ninety days after delivery of the property 
. . . furnishes to the vendor: any affidavit, statement or 
additional evidence, documentary or otherwise, which the 
commissioner may require demonstrating that the purchaser is an 
exempt organization described in section eleven hundred sixteen, the 
sale shall be deemed a taxable sale at retail. Where . . . an 
affidavit, statement or additional evidence referred to in the 
previous sentence is received within the time limit set forth 
therein, but is deficient in some material manner, and where such 
deficiency is thereafter removed, the receipt of . . . such 
affidavit, statement or additional evidence shall be deemed to have 
satisfied all of the requirements of the preceding sentence. Where 
such . . . an affidavit, statement or additional evidence has been 
furnished to the vendor, the burden of proving that the receipt ... 
is not taxable hereunder shall be solely upon the customer. The 
vendor shall not be required to collect tax from purchasers who 
furnish . . . such an affidavit, statement or additional evidence in 
proper form, . . . . 
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Section 529.1 of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

(a) Except as otherwise provided in this Title, any sale by or to 
any person or organization described in this Part or any amusement 
charge to such a person or organization where it is the purchaser, 
or any use or occupancy by any such person or organization is not 
subject to the sales or use tax imposed by article 28 or authorized 
by article 29 of the Tax Law. Any sale, amusement charge, use or 
occupancy by or to any person or organization who or which does not 
qualify for exemption pursuant to the provisions of this Part may 
qualify for exemption as described in other provisions of this 
Title. 

* * *

 (d) (1) Any person or organization claiming exemption from tax must 
furnish its vendor with documentation substantiating its right to 
the exemption claimed before it may purchase exempt from tax . . . 
In addition, the billing must be made directly to the person or 
organization and paid for from the funds of such person or 
organization, except as otherwise provided in this Title. Any 
transaction which is not supported by proper documentation is 
subject to tax at the time of purchase. See Part 532 (Collection of 
Tax) of this Title. 

* * *

 (j) The provisions of this subdivision apply only to those persons 
or organizations described in: sections 529.4 (relating to the 
United Nations or other international organizations); 529.5 
(relating to diplomatic missions, diplomatic personnel and foreign 
government-owned enterprises and agencies); 529.6 (relating to 
health maintenance organizations); 529.7 (relating to religious, 
charitable, scientific, testing for public safety, literary and 
educational organizations, and organizations for the prevention of 
cruelty to children or animals and organizations which foster 
amateur athletics); 529.8 (relating to organizations consisting of 
past or present members of the Armed Forces of the United States); 
529.9 (relating to certain Indian nations or tribes); and 529.10 
(relating to rural electric cooperatives) of this Part. 

* * *

 (2) A person or organization other than diplomatic missions, 
diplomatic personnel and foreign government-owned enterprises and 
agencies described in section 529.5 of this Part is required to 
submit an application and supporting documents to the New York State 
Department of Taxation and Finance, Taxpayer Assistance Bureau, in 
order to establish exemption.... 

* * * 
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(7) An exempt organization certificate applies only to the 
organization which requested and was granted such exemption. The 
use of an exempt organization certificate by any person or any 
organization that was not issued the exemption is a misuse of such 
certificate. Such misuse can result in the revocation of the exempt 
status previously granted to the organization. 

Section 529.2 of the Sales and Use Tax Regulations provides:

 (a) Governmental entities.  (1) Agencies and instrumentalities 
of the State as used in this section means any authority, commission 
or independent board created by an act of the Legislature for a 
public purpose. 

* * *

 (3) A political subdivision as used in this section means a 
county, town, city, village, school district, fire district, special 
district corporation and board of cooperative educational services 
of this State. (Emphasis added)

 (b) As purchaser. (1) New York State, or any of its agencies, 
instrumentalities, public corporations or political subdivisions 
(hereinafter referred to as New York State governmental entities) 
are not subject to sales or use tax when they are the purchaser, 
user, or consumer of tangible personal property or services or when 
they are the occupant of a hotel room or a patron at a place of 
amusement, club, roof garden, cabaret or other similar places. 

(2) New York State governmental entities as purchasers, users, 
consumers, occupants or patrons must exercise their right to 
exemption through the issuance of governmental purchase orders or 
the appropriate exemption document. (Emphasis added) 

n 

In this case, Petitioner is representing one of the many public schools 
the authority of the Board of Education. The Board of Education employs 

Opinio

under 
Custodians to perform custodial duties and to purchase various supplies for the 
schools. In 1995 and 1997 the Board of Education issued circulars to advise 
Custodians of the procedures regarding the purchase of supplies for the schools. 
The circulars instructed Custodians to issue an Exempt Organization 
Certification, Form ST-119.1, to make tax exempt purchases from vendors when 
purchasing supplies for the school. The circulars indicated that Custodians must 
account to the Board of Education for expenditures of allocated monies, and must 
return unspent balances to the Board of Education. 
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The Board of Education is a political subdivision of New York State. Under 
Section 1116(a)(1) of the Tax Law, Custodians, acting in their capacity as 
employees of the Board of Education, may purchase tangible personal property on 
behalf of the Board of Education exempt from tax if the proper procedures and 
documentation are used. 

However, the document given to the Custodians by the Board of Education 
(the Exempt Organization Certification, Form ST-119.1) is not the proper 
exemption document to be used by a government entity. A proper document to be 
given by a Custodian to a vendor, to make an exempt purchase, is a purchase order 
from the Board of Education. An Exempt Organization Certification is not 
appropriate for a governmental entity like the Board of Education. The Exempt 
Organization Certification is designed for use by organizations of the kind 
described in Section 529.1(j) of the Sales and Use Tax Regulations which must 
apply for an Exempt Organization Certificate (Form ST-119) and corresponding 
exempt organization number. 

If a Board of Education purchase order is not available, Custodians may 
make exempt purchases under the facts described above by furnishing vendors with 
a letter on the Board of Education’s letterhead, signed by the Custodian, which 
reads substantially as follows: 

I, [name of Custodian], a Custodian at the [name of school], am 
authorized to purchase custodial supplies for the Board of Education 
of The City of New York (the "Board of Education"), and I am 
purchasing these supplies from [name of vendor] on behalf of the 
Board of Education. This purchase is being paid for from funds made 
available by the Board of Education. 

I understand that any purchases I make for personal use, rather than 
for use as custodial supplies at my school, are subject to sales 
tax. I understand that civil and /or criminal penalties may result 
from the misuse of this document. 

Vendors should retain these letters to prove the exempt status of sales 
made to Custodians, and must be able to associate the letters with particular 
sales invoices. See Section 533.2 of the Sales and Use Tax Regulations. Sales 
invoices must indicate that the purchases are being made on behalf of the Board 
of Education.

DATED: May 20, 1998	 
 /s/ 

JOHN W. BARTLETT 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions are limited 
to the facts set forth therein. 


