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ADVISORY OPINION PETITION NO.S971015B 

On October 15, 1997, a Petition for Advisory Opinion was received from UM 
Enterprises Ltd., 711-5 Koehler Avenue, Ronkonkoma, New York 11779. 

The issues raised by Petitioner, UM Enterprises Ltd., are whether: 

(1) Property and services contracted for by Petitioner can be purchased for 
resale. 

(2) Petitioner is entitled to a refund or credit of sales and compensating 
use tax paid on its purchases of property and services. 

Petitioner submits the following facts. 

Petitioner, which does business as Enchanted Parties, is in the business 
of event planning and production. Petitioner plans events such as weddings, bar 
mitzah, picnics and house parties. An individual client contracts with 
Petitioner to plan an event. Petitioner makes all necessary arrangements for the 
event, based on its discussion with the client. As part of its responsibilities, 
Petitioner contracts with various companies for such items of tangible personal 
property as a tent (if the event is an outdoor function), tables, chairs and any 
other items that are needed for the event. Petitioner may arrange for performers 
such as magicians or clowns to entertain at events. Food and drink are provided 
for some, but not all, events planned by Petitioner. Where food and drink are 
provided, Petitioner generally hires a caterer to prepare and serve the food and 
drink. Petitioner coordinates the various segments for the event and pays the 
suppliers for the rentals, services and food and drink. Petitioner issues resale 
certificates to all vendors and does not pay tax on its purchases, and charges 
its clients sales tax on the cumulative total of Petitioner's expenses plus a fee 
for the coordination of the event. 

Applicable Law and Regulations 

Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law defines the term "retail sale," in 
part, as: 

A sale of tangible personal property to any person for any 
purpose, other than (A) for resale as such... or (B) for use by that 
person in performing the services subject to tax under paragraphs 
(1), (2), (3) and (5) of subdivision (c) of section eleven hundred 
five . . . 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal 
property, except as otherwise provided in this article. 
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* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the 
following services:

* * * 

(3) Installing tangible personal property, excluding a mobile home, 
or maintaining, servicing or repairing tangible personal property, 
including a mobile home, not held for sale in the regular course of 
business, whether or not the services are performed directly or by 
means of coin-operated equipment or by any other means, and whether 
or not any tangible personal property is transferred in conjunction 
therewith, except: 

* * *  

(d)(i) The receipts from every sale of beer, wine or other alcoholic 
beverages or any other drink of any nature, or from every sale of 
food and drink of any nature or of food alone, when sold in or by 
restaurants, taverns or other establishments in this state, or by 
caterers, including in the amount of such receipts any cover, 
minimum, entertainment or other charge made to patrons or customers 
(except those receipts taxed pursuant to subdivision (f) of this 
section):

 (1) in all instances where the sale is for consumption on the 
premises where sold; 

(2) in those instances where the vendor or any person whose 
services are arranged for by the vendor, after the delivery of the 
food or drink by or on behalf of the vendor for consumption off the 
premises of the vendor, serves or assists in serving, cooks, heats 
or provides other services with respect to the food or drink; and 

(3) in those instances where the sale is for consumption off the 
premises of the vendor, except where food (other than sandwiches) 
or drink or both are (A) sold in an unheated state and, (B) are of 
a type commonly sold for consumption off the premises and in the 
same form and condition, quantities and packaging, in establishments 
which are food stores other than those principally engaged in 
selling foods prepared and ready to be eaten. 

Section 527.8(f)(2) of the Sales and Use Tax Regulations provides, in part: 

Purchases by caterers. (i) Self-use. Taxable tangible personal 
property or services used or consumed by a caterer in performing 
catering services are not purchased for resale as such and are 
subject to tax. Examples of such taxable property are: tables, 
tents, chairs, bars, linens, napkins, silverware, glassware, 
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chinaware, serving utensils, table covers, ice used to chill food or 
drinks before serving, as well as floral arrangements not purchased 
in accordance with the conditions set forth in subparagraph (v) of 
this paragraph. (Emphasis supplied) 

(ii) Food and beverages for resale. Food, such as meat, vegetables, 
fruit etc., may be purchased exempt from tax by a caterer in 
accordance with section 528.2 of this Title. Food, such as candy and 
confections, which is taxable in accordance with section 527.1 of 
this Part and does not qualify for exemption from tax under section 
528.2 of this Title, may be purchased for resale, and thus not 
subject to tax, provided it is sold to the customer as part of the 
catering service. (Emphasis supplied) 

Beverages, such as fruit drinks, soft drinks, soda, cocktail mixers, 
bottled water, beer, wine and other alcoholic beverages which are 
taxable in accordance with section 527.1 of this Part and not exempt 
under section 528.2(b) of this Title may be purchased for resale by 
caterers provided that such beverages are sold to the customer as 
part of the catering service. (Ice served in drinks may also be 
purchased for resale.) (Emphasis supplied) 

Example 4: A vendor has contracted to cater an outdoor party at a 
private residence. The caterer is responsible for making all 
arrangements for the customer such as providing a tent, tables, 
chairs, linens, silverware, chinaware, napkins, glassware, portable 
dance floor, bars, floral arrangements for the tables, a band, 
serving personnel (who are employees of the caterer), food (roast 
beef, salad, vegetables and dessert all prepared by the caterer), 
alcoholic beverages, soft drinks and valet service. The caterer must 
pay tax on any rental or purchase of the tent, tables, chairs, 
linens, silverware, chinaware, napkins, glassware, portable dance 
floor and bars, as well as any floral arrangements not purchased in 
accordance with the conditions set forth in subparagraph (v) of this 
paragraph. 

The charges by the band and by the valet service are not taxable to 
the caterer since they are not services subject to tax. The 
caterer's purchases of the uncooked meat and the salad, vegetable 
and dessert components are exempt from tax in accordance with 
section 528.2 of this Title. The caterer's purchases of alcoholic 
beverages and soft drinks are purchases for resale, not subject to 
tax, in accordance with section 527.1(a) of this Title. The 
caterer's entire charge to the customer is taxable. 

* * * 
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(iv) Taxable food or drink. Purchases by caterers of prepared food 
or drink (taxable under subdivision (a) of this section) may not be 
made for resale and are subject to tax at the time of purchase. 
However, a caterer may take a credit on its sales tax return for the 
tax paid on such food. (See subdivision (i) of this section for more 
information on the purchase of food or drink for resale.) 
(Emphasis supplied) 

Example 5: A caterer has several parties at one time and is unable 
to prepare all the food for the various groups. The caterer 
purchases prepared meat platters and prepared hot and cold salads to 
distribute to the various catered groups. Although the caterer may 
not purchase the prepared food exempt from tax as a purchase for 
resale, it may claim a credit when reporting its catered sales on 
its sales tax return for the tax paid on the food. 

Section 527.8(i) of the Sales Tax Regulations provides, in part: 

Resale. (1) Any person purchasing food or drink for resale as such 
is required to pay tax thereon at the time of purchase. 

(2) When the food or drink is subsequently resold, the seller is 
required to collect tax from the purchaser. 

(3) The tax paid by the seller may be taken as a credit against the 
tax which the seller is required to collect and remit on the 
subsequent sale. The credit is limited to the amount of tax actually 
paid on the purchase by the seller of the food and drink resold. 

Opinion 

In this case, Petitioner makes all the arrangements for its clients' 
events. Petitioner obtains a tent, if the event is outdoors, chairs, tables, 
silverware, the catering service for food and drink, a band and any other items 
needed for the event. Petitioner has been issuing a resale certificate to 
suppliers in order to make purchases tax exempt and then charging its clients tax 
on its entire bill, covering the cost of Petitioner’s expenses and its fee.

 Section 1105(a)of the Tax Law imposes a tax on the receipts from retail 
sales of tangible personal property. Section 1101(b)(4)(i) of the Tax Law 
defines the term "retail sale" as the sale of tangible personal property to any 
person for any purpose other than for resale as such or for use in performing 
services taxable under paragraphs (1),(2),(3),(5),(7) and (8) of subdivision (c) 
of Section 1105 of the Tax Law. Petitioner is not reselling to its clients the 
tangible personal property it rents from suppliers. The rentals are used by 
Petitioner in providing the total service package to its clients of planning and 
producing the event. Petitioner is providing a taxable catering service under 
Section 1105(d)(i) of the Tax Law, if there is food or drink served at the event. 
If there is no food or drink at the event, Petitioner is providing a non­
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enumerated service which is not taxable. Accordingly, Petitioner's rentals of 
tangible personal property are not for resale, and Petitioner should not furnish 
resale certificates to its suppliers. (See Java Caterers, Inc., Dec St Tx Comm, 
February 6, 1985, TSB-H-85(101)S). Consequently, Petitioner should always pay 
tax to its suppliers on the tangible personal property it rents. 

Where Petitioner furnishes food and drink for an event, Petitioner’s 
charges for catering the food and drink and any other charge for the coordination 
of the event are subject to tax under Section 1105(d)(i) of the Tax Law. (See 
Stouffer Management Food Service, Inc. v. Tully, 98 Misc 2d 1128, affd without 
opn 69 AD2d 1023, mot for lv to app den 47 NY2d 709). 

Petitioner may purchase food and non-alcoholic beverages exempt from tax, 
under Section 1115(a)(1) of the Tax Law. Petitioner may purchase non-exempt food 
and drink, such as candy and confections, fruit drinks, soft drinks, soda, 
cocktail mixers, bottled water, beer, wine and other alcoholic beverages, for 
resale, provided these items are sold to the customer as part of the catering 
service (see Section 527.8(f)(2)(ii) of the Sales and Use Tax Regulations). In 
accordance with Section 527.8(f)(2)(iv) of the Sales and Use Tax Regulations, 
Petitioner cannot purchase prepared food and drink for resale, and must pay tax 
to its supplier at the time of purchase. However, Petitioner may take a credit 
on its sales tax return for the tax paid on such prepared food and drink. (See 
Sections 527.8(f)(2) and 527.8(i) of the Sales and Use Tax Regulations regarding 
the purchase of food or drink for resale.) 

In those instances where Petitioner makes arrangements for an event and 
there is no sale of food or drink involved, Petitioner is not performing one of 
the enumerated taxable services under Section 1105 of the Tax Law. Petitioner’s 
charges to hire the services of a magician, clown, band or other performer are 
not subject to sales tax.

DATED: March 24, 1998 
 /s/ 

JOHN W. BARTLETT 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE:	 The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 




