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On June 26, 1996, the Department of Taxation and Finance received a 
Petition for Advisory Opinion from Five Star Promotions, PO Box 17187, Rochester, 
New York 14617. 

The issues raised by Petitioner, Five Star Promotions, are: 

1.	 Whether the admission fee charged by Petitioner for 
admission to a sports card and memorabilia show is 
subject to sales tax. 

2.	 Whether the fee charged to vendors for table space to 
display their sports cards and memorabilia is subject to 
sales and compensating use taxes. 

3.	 Whether sales of autographed products to show patrons
 
attending the sports card and memorabilia shows are
 
subject to sales and compensating use taxes.
 

4.	 Whether sales of autographs only at the sports card and
 
memorabilia shows are subject to compensating sales and
 
use taxes.
 

Petitioner submits the following facts as the basis for this Advisory 
Opinion. 

Petitioner is a sports card and memorabilia show promoter. Each show 
generally runs two days. Petitioner rents meeting rooms at a local hotel or 
convention center to hold the sports card and memorabilia show. Petitioner will 
then charge a fee to show vendors which allows them to sell sports cards and 
memorabilia during the show. Petitioner supplies a table for the show vendor to 
display items, but no fee is charged specifically for the table. The vendor may 
bring his or her own tables or displays. 

Petitioner also pays a fee to a professional athlete which requires him or 
her to attend the show for a specific time period and sign a specific number of 
autographs. The athlete will sign items provided by Petitioner, such as 
photographs, baseballs, helmets, etc. Petitioner then sells these autographed 
items to the show patrons. In addition, the athlete will sign items brought to 
the show and owned by the show patrons, such as blank paper, photos, baseballs, 
etc. Petitioner charges a fee to patrons for the autographs.

 Section 1101(b)(4) of the Tax Law defines the term "retail sale", in part, 
to mean "(i) A sale of tangible personal property to any person for any purpose, 
other than (A) for resale as such or as a physical component part of tangible 
personal property . . ." 
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Section 1101(d)(2) of the Tax Law defines "admission charge" as "[t]he 
amount paid for admission, including any service charge and any charge for 
entertainment or amusement or for the use of facilities therefor." 

Section 1101(d)(10) of the Tax Law defines "place of amusement" as "[a]ny 
place where any facilities for entertainment, amusement, or sports are provided." 

Section 1105 of the Tax Law imposes sales tax upon: 

(a) The receipts from every retail sale of tangible personal 
property, except as otherwise provided in this article. 

* * * 

(c) The receipts from every sale, except for resale, of the 
following services: 

* * * 

(2) Producing, fabricating, processing, printing or imprinting 
tangible personal property, performed for a person who directly or 
indirectly furnishes the tangible personal property, not purchased 
by him for resale, upon which such services are performed. 

Section 1105(f)(1) of the Tax Law imposes sales tax, in part, on: 

Any admission charge where such admission charge is in excess of ten 
cents to or for the use of any place of amusement in the state, 
except charges for admission to race tracks, boxing, sparring or 
wrestling matches or exhibitions which charges are taxed under any 
other law of this state, or dramatic or musical arts performances, 
or motion picture theatres, and except charges to a patron for 
admission to, or use of, facilities for sporting activities in which 
such patron is to be a participant, such as bowling alleys and 
swimming pools . . . 

Section 1131 of the Tax Law provides, in part: 

(1)"Person required to collect tax" or "person required to collect 
any tax imposed by this article" shall include: every vendor of 
tangible personal property or services; every recipient of amusement 
charges; and every operator of a hotel . . . 

* * * 

(4)"Property and services the use of which is subject to tax" shall 
include: (a) all property sold to a person within the state, whether 
or not the sale is made within the state, the use of which property 
is subject to tax under section eleven hundred ten or will become 
subject to tax when such property is received by or comes into the 
possession or control of such person within the state; . . . 



-3­

TSB-A-97(7)S 
Sales Tax 

With respect to issue "1", Petitioner's sports card and memorabilia shows 
are not places of amusement for purposes of Section 1105(f)(1) of the Tax Law. 
(See Antique World, Tax App Trib, February 22, 1996, TSB-D-96(13)S). Therefore, 
the admission fee charged by Petitioner is not subject to sales tax under Section 
1105(f)(1). 

Concerning issue "2", a fee charged to a vendor to use space to display 
tangible personal property for sale is a fee for the use of real property and 
is, therefore, not subject to sales and use taxes. 

As for issue "3", Section 1105(a) of the Tax Law imposes sales tax on the 
receipts from every retail sale of tangible personal property. Accordingly, 
Petitioner would be required to collect sales tax on any autographed products it 
sells to show patrons. 

With respect to issue "4", the fee charged for autographing items like 
blank paper, photos, baseballs, etc. which are owned and brought to the show by 
the show patrons is not a fee for an enumerated service under Section 1105(c) of 
the Tax Law and therefore is not subject to sales tax. 

It is noted that since Petitioner is making taxable sales of tangible 
personal property, Petitioner must register as a person required to collect tax 
under Section 1134 of the Tax Law.

DATED: February 6, 1997	 
 /s/ 

John W. Bartlett 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
are limited to the facts set forth therein. 


