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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.S960509A 

On May 9, 1996, a Petition for Advisory Opinion was received from EMCON, 1433 N. 
Market Blvd., Suite 2, P.O. Box 349014, Sacramento, CA 95834-9014. 

The issue raised by Petitioner, EMCON, is whether charges of a professionally licensed 
engineering company for photocopying and issuance of its final reports are sales of tangible personal 
property subject to sales tax. 

Petitioner makes the following submission of facts. 

Petitioner acquired Wehran Engineering Corp. and Subsidiaries (hereinafter "WEC") and 
merged them into EMCON.  Prior to this merger, WEC was an environmental engineering and 
consulting firm conducting business in nine offices in the northeast and midwest.  There were two 
offices in New York State, one in Middletown and the other in Grand Island.  WEC provided a broad 
range of environmental engineering services to clients representing both private industry and 
government.  The contracts for the engineering services stipulated that the fee WEC was to be paid 
for its services was based on a schedule (included in the contract) of hourly rates for specified 
engineering and administrative personnel. In addition, the contracts stipulated that the client would 
be billed for "reimbursable expenses" including expenses such as subcontractors, travel and 
subsistence, supplies, telephone, courier service, computer usage, safety equipment, and reproduction 
or photocopy costs.  The rates for these items were also specified in an attached schedule with the 
photocopy charge fixed at 15 cents per page.  There was also a charge of $1.00 to $1.50 for a 3-ring 
binder if required or requested. Generally, the number of copies of a report to be supplied to a client 
was not specified in the contract but was left to the discretion of the client.  Frequently, a project 
would require the production of a map or plan, charges for which were also separately billed in the 
reproduction category at rates ranging from $2.70 to $3.60 per plan. 

At no time did WEC offer reproduction or photocopy services to the general public.  The 
service was only performed in conjunction with and incidental to the rendering of professional 
engineering services. 

Section ll01(b)(3)of the Tax Law defines the term "receipt" as "The amount of the sale price 
of any property and the charge for any service taxable under this article,. . . without any deduction 
for expenses .  . ." (Emphasis added) 

Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations explains the above section of law as 
follows: 

Expenses. All expenses, including telephone and telegraph and other 
service charges, incurred by a vendor in making a sale, regardless of 
their taxable status and regardless of whether they are billed to a 
customer are not deductible from the receipts. 
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Example 1: A photographer contracts with a customer to furnish photographs 
at $50 each in addition to expenses. The customer is billed as follows: 

Photographs (2) $100 
Model fees  60 
Meals  10 
Travel  25 
Props (Flowers)  5 
Total due $200 

Receipt subject to tax is $200 

Example 2: An appliance repairman charges $10 per hour plus 
expenses when on a service call. The customer is billed as 
follows: 
3 hrs. at $10 $30 
Travel  15 
Parts  20 
Meals  5 
Total due $70 
Receipt subject to tax is $70 

Section ll01(b)(4)(i) of the Tax Law defines retail sale as: 

A sale of tangible personal property to any person for any purpose, other than 
(A) for resale as such or as a physical component part of tangible personal 
property, or (B) for use by that person in performing the services subject to 
tax under paragraphs (1), (2), (3), (5), (7) and (8) of subdivision (c) of section 
eleven hundred five  where  the property so sold becomes a physical 
component part of the property upon which the services are performed or 
where the property so sold is later actually  transferred to the purchaser of the 
service in  conjunction with the performance of the service subject to tax 
. . . . 

In this case, WEC performed a professional engineering service.  As a result of performing 
these engineering services reports were issued to its clients describing its findings and 
recommendations. In a number of instances multiple copies of a report were provided to a client. 
WEC charged the client for these photocopies and other reimbursable expenses in the contract. 

It has been the policy of the Department to  view  professional engineering services as a 
service not enumerated in Section 1105 of the Tax Law.  This policy  was  established with an 
Opinion of Counsel, dated April 18, 1966 and published  in  the  New York Tax Bulletin - Book 2, 
Page 58. In R.H. McDermott Corp., Adv  Op  Comm T & F, March 2, 1988, TSB-A-88(22)S, and 
PCA Engineering. Inc., Adv Op Comm T & F,  February  15,1990, TSB-A-90(4)S, it was concluded 
that  the furnishing of technical advice by a licensed professional engineer is not deemed to be the 
sale of tangible personal property or the  sale of an enumerated service even if 
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a written report is furnished as an incident to the engineering service being performed. Such a 
professional service is outside the scope of Section 1105 of the Tax Law.  Accordingly, to the extent 
that the services rendered by WEC were the rendering of technical advice by a licensed professional 
engineer, the charge for said services, including amounts charged for copies of reports, maps or plans 
furnished as an incident to these services, is not subject to sales or use tax. 

In this case, WEC was providing a service not enumerated in Section 1105 of the Tax Law. 
The fee schedule for the service was fixed and the copying expenses were set at $.15 cents per page. 
The purpose of the report prepared by WEC was to inform the client about the solution to a problem 
presented to WEC as a professional engineering company. The reports given to the client were the 
findings of the professional engineering staff, expressed to the client through the use of a report. 

The effect of Section l101(b)(3) of the Tax Law is to treat as a single sale any sale in which 
any of the components cannot be singly purchased.  Thus, even though the components of a 
particular sale can be separately stated, calculated or estimated, if they cannot be separately 
purchased, the combination of the items listed must be considered as one. Penfold v. State Tax 
Commission, 114 AD 2d 696 (1985). Section 526.5(e) of the Sales and Use Tax Regulations 
provides that expenses incurred by a vendor cannot be deducted from charges to a customer where 
the charges are for the sale of tangible personal property or a taxable service under Section 
1105(c)(1), (2), (3), (5), (7) or (8) of the Tax Law. Accordingly, since WEC was not selling a 
photocopying service in the normal course of business, but rather was providing an engineering 
service not enumerated in Section 1105(c) of the Tax Law, charges for photocopying expenses were 
not subject to sales tax.  However, the purchases of the paper, supplies and equipment used by WEC 
to supply these engineering reports are subject to the sales and compensating use tax. 

In the event the photocopies are supplied and billed pursuant to a separate contract or 
agreement apart from the contract or agreement for the sale of the engineering service, then the 
charges for such photocopies will be subject to sales and compensating use tax, although the charges 
for the engineering service will not be subject to said tax. 

It must be emphasized that this opinion as it relates to engineering services is limited to the 
tax status of reports and documents (e.g., evaluations, specifications, tests, plans and analysis) which 
being based upon the principles of mathematics and the physical sciences, may legally be rendered 
only by licensed professional engineers.  Opinion of Counsel, 1966 NYTB-2, p.58. 

DATED: December 16, 1996 
/s/ 

JOHN W. BARTLETT 
Deputy Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions
   are limited to the facts set forth therein. 


