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ADVISORY OPINION PETITION NO. S881101B 

On November 1, 1988, a Petition for Advisory Opinion was received from Lawrence R. 
Schillinger, 15 Elk Street, Albany, New York  12207. 

The issue raised is whether the service of collecting certain trash material is subject to sales 
tax under §1105(c)(5) of the Tax Law and whether a credit issued by a solid waste hauler to its 
customer to induce the customer to separate recyclable materials is considered to be a sale for resale 
and thus not subject to tax. 

A solid waste hauler is considering offering an incentive to its customers whereby the 
customer will receive a reduction in its bill in exchange for separating its trash into recyclable and 
non-recyclable components. The solid waste hauler will subsequently prepare the material for 
market. The types of material which will be collected and marketed include plastic, wood, corrugated 
cardboard, paper, glass and metals. 

Section 1105(c)(5) of the Tax Law imposes a tax upon the service of maintaining, servicing 
and repairing real property, which includes the service of trash removal. 

Under the circumstances described herein, the solid waste hauler is not purchasing tangible 
personal property for resale. Rather, it is selling a taxable service to real property, the service of trash 
removal. The waste hauler is free to charge different fees to different customers depending on the 
nature and condition of the waste to be removed. However, the existence of different fees does not 
change the nature of the service performed by the waste hauler and does not change the nature of the 
fee received for such services. 

Accordingly, the entire amount charged by the waste hauler for waste removal remains 
subject to tax under section 1105(c)(5) of the Tax Law. 

DATED: August 29, 1989	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 


