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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S890104D 

On January 4, 1989, a Petition for Advisory Opinion was received from William R. Barlow, 
96 Martha Street, Spencerport, New York 14559. 

The issue raised is the taxability of a design change made on a printing press that takes place 
prior to the sale of the printing press to the customer. 

Section 1115(a)(12) of the Tax Law exempts from tax the sale of "[m]achinery or equipment 
for use or consumption directly and predominantly  in the production of tangible personal property 
... by manufacturing, processing, generating, assembling, refining, mining or extracting." Section 
528.13 of the Sales and Use Tax Regulations states: "[a]n Exempt Use Certificate (form ST-121) is 
used to make purchases eligible for this exemption without payment of sales tax." 

Section 1105(c)(3) imposes tax upon the receipts from "[i]nstalling tangible personal 
property, excluding a mobile home, or maintaining, servicing or repairing tangible personal property, 
including a mobile home, not held for sale in the regular course of business,...." 

Section 1105-B(6) provides: [n]otwithstanding any other provisions of this article, but not 
for the purposes of the taxes imposed by  section eleven hundred seven or eleven hundred eight or 
authorized  pursuant to the authority of article twenty-nine of this chapter, the taxes imposed by 
subdivision (c) of  section eleven hundred five on receipts from every sale of the services of 
installing, repairing, maintaining or servicing the tangible personal property described in paragraph 
twelve of subdivision (a) of section eleven hundred fifteen,...to the extent subject to such tax,...such 
receipts shall be exempt from the tax on sales imposed under subdivision (c) of section eleven 
hundred five on and after March first, nineteen hundred eighty-one." 

Accordingly, the sale of the printing press is exempt from the State tax pursuant to Section 
1115(a)(12) of the Tax Law and all local tax except for the local tax imposed by New York City 
provided that Petitioner obtains an Exempt Use Certificate from its customers. If Petitioner makes 
a design change prior to the delivery of the property to the customer, the charge for the design change 
is treated the same as above. Therefore, the charge for the design change would be exempt from tax 
provided that Petitioner obtains an Exempt Use Certificate from its customers. 

However, where Petitioner's customer finds that printing press produced according to its 
original specifications is not what is needed, and accordingly has Petitioner make design changes 
to such equipment, such as a design change in an electrical control, subsequent to the delivery of the 
equipment to the customer by the Petitioner, then Petitioner's service constitutes the maintaining, 
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servicing or repairing of tangible personal property within the meaning and intent of Section 
1105(c)(3) of the Tax Law. The receipts from such service are subject to local tax but not to State 
tax after March 1, 1981 pursuant to Section 1105-B(6). 

DATED: July 25, 1989	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: 	 The opinions expressed in Advisory Opinions
     are limited to the facts set forth therein. 




