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Technical Services Bureau 
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STATE OF NEW YORK
 
COMMISSIONER OF TAXATION AND FINANCE
 

ADVISORY OPINION     PETITION NO. S870923A 

On September 23, 1987, a Petition for Advisory Opinion was received from Harold Rothberg, 
295 Madison Avenue, New York, New York. 

The issue raised is whether dues paid to the Canyon Club are subject to the sales tax imposed 
by section 1105(f)(2) of the Tax Law and, if not, is Petitioner entitled to a refund of sales tax paid 
on such dues. 

The Canyon Club is a golf and tennis club. The club maintains different types of 
memberships. In addition to membership dues, the club obtains some of its revenue from catering 
to non-members and by allowing non-members to use the club grounds and facilities for various 
outings. 

Petitioner believes that the Canyon Club's dues are not subject to sales tax for the following 
reasons: 

1.	 Without notifying the members or securing their consent, the club held 
approximately 18 private outings during June 1984. 

2.	 In July 1984, the club held 10 outings without knowledge or permission of the 
members. 

3.	 In addition, the club cancelled dinners on both Saturdays and Sundays in 1981, 1982 
and 1983 without any notice and without consent of the membership. 

4.	 Again in August, 1984, the club held 11 private parties without member's knowledge 
and consent. 

5.	 In 1984, the club, formerly non-profit, obtained a catering license and became a profit 
organization. 

In addition, Petitioner states that the club is owned by Mitsubishi International Corporation 
and that the management role of its members follows that of Example 19 of section 527.11 of the 
sales tax regulations. 

Example 19: Members of a club maintain an advisory committee to make suggestions 
to the club owner. The owner is not obligated to accept any of the suggestions. The 
members do not control any aspects of the club's activities; therefore, this is not a 
"club or organization". 

The following excerpts from the sales tax regulations pertain to club dues: 
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527.11 Dues. [Tax Law, §1105(f)(2)]  (a) Imposition. 

(1) A tax is imposed upon the dues paid to any social or 
athletic club in this State if the dues of an active annual member, 
exclusive of the initiation fee, are in excess of $10 per year. 

(2) A tax is imposed on the initiation fee paid to any social 
or athletic club, regardless of the amount of dues, if such initiation fee 
is in excess of $10. 

(3) Where the tax applies to any social and athletic club, the 
tax shall be paid by all members thereof, regardless of the amount of 
their dues or initiation fee. 

Example 1: A social club maintains two types of memberships. Full 
memberships are $15 per year and limited memberships are $5 per 
year. Since the dues paid by the full members are in excess of $10 per 
year, all members' dues are taxable even though some are not more 
than $10. 

* * * 
(b)(5) Club or organization. (i) The phrase club or 

organization means any entity which is composed of persons 
associated for a common objective or common activities. Whether the 
organization is a membership corporation or association or business 
corporation or other legal type of organization is not relevant. 
Significant factors, any one of which may indicate that an entity is a 
club or organization, are: an organizational structure under which the 
membership controls social or athletic activities, tournaments, dances, 
elections, committees, participation in the selection of members and 
management of the club or organization, or possession by the 
members of a proprietary interest in the organization. The 
organizational structure may be formal or informal. 

The By-Laws of the Canyon Club contain the following provisions regarding membership 
and the board of directors: 

ARTICLE II 
Section 1 

* * * 
Members shall possess voting power for the election of 

members of the Board of Governors and for all other Club purposes, 
except that the Board of Governors shall have authority to establish 
a special class of members which, in consideration of the payment of 
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an annual fee, but without the payment of an initiation fee, shall have 
limited privileges to use the facilities of the Club, but shall not have 
voting rights. 

ARTICLE III
 
BOARD OF GOVERNORS
 

Section 1.	 Number, Qualifications, Election
 
and Term of Office.
 

The control and management of the Club and its property shall 
be vested in a Board of Governors consisting of nine (9) members, 
each of whom shall be a member entitled to vote. At the annual 
meeting held in January, 1975, nine (9) Governors, and an Alternate 
Governor for each of said Governors, shall be elected, three (3) for a 
term of one (1) year, three (3) for a term of two (2) years and three (3) 
for a term of three (3) years. At each successive annual meeting, 
three (3) Governors (and an Alternate Governor for each Governor) 
shall be elected to hold office for three (3) years as successors to the 
Governors whose terms of office shall expire at such annual meeting. 
All Governors and Alternate Governors shall hold office until their 
successors have been elected and qualified. Any vacancy in the Board 
of Governors shall be filled by the Alternate Governor to whom such 
vacancy relates, for the unexpired portion of the term of such 
vacancy. "Vacancy," as used in these By-Laws, shall mean a 
permanently unoccupied post has been created by the occurrence of 
any event terminating the lawful right to hold such post. Should 
vacancies occur in the post of any Alternate Governor, the remaining 
members of the Board of Governors may fill the vacancy for the 
unexpired portion of the terms of such vacancy. (Emphasis supplied) 

As indicated in §527.11(b)(5), the dues of a club may be subject to sales tax if the club is 
either for-profit or not-for-profit. 

The controlling factor in determining whether a club, in fact, exists is whether or not the 
members have any control over the management of the organization. As stated in the Canyon Club 
by-laws, the board of governors control and manage the club; the board is elected by the membership 
and, in fact, in order to serve on the board, a person must be a member of the club. 

Accordingly, since the members elect the Board of Governors the members have control of 
the organization. Therefore, the Canyon Club is a "club or organization" for sales tax purposes. The 
fact that another class of members do not vote for the Board of Governors does not change this 
result. 
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Additionally, regulation section 527.11(b)(6) and (7) provide: 

(6) Social club. A social club or organization which has a material purpose or 
activity of arranging periodic dances, dinners, meetings or other functions affording 
its members an opportunity of congregating for social interrelationship. 

(7) Athletic club. (i) An athletic club is any club or organization which  has as a 
material purpose or activity the practice, participation or promotion of any sports or 
athletics. 

Accordingly, based upon its activities, the Canyon Club is clearly a social or athletic club. 

Since the Canyon Club is a social or athletic club with dues over $10 per year, Petitioner 
correctly paid the sales tax imposed on dues and thus is not entitled to a refund. 

DATED: January 26, 1988	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 

NOTE: The opinions expressed in Advisory Opinions 
    are limited to the facts set forth therein. 


