
 

 
  

 

 
 

  

   
  

     

New York State Department of Taxation and Finance 
Taxpayer Services Division TSB-A-84(3)S 

Sales Tax Technical Services Bureau February 20, 1984 

STATE OF NEW YORK
 
STATE TAX COMMISSION
 

ADVISORY OPINION      PETITION NO.  S830715B 

On July 15, 1983 a Petition for Advisory Opinion was received from Country Club 
Management Corp., 8900 23rd Avenue, Jackson Heights, N.Y. 11369. 

The issue raised is whether Petitioner's charges to members constitute dues paid to a social 
or athletic club, within the meaning of Section 1105(f)(2) of the Tax Law. 

Petitioner operates a swim club, whose facilities are available only to "members". 
Membership is available on a seasonal basis.  The swim club's facilities consist of lockers, three 
swimming pools, handball, volleyball, basketball and tennis courts, a snack bar and a children's day 
camp. The lockers are provided as an incident of membership. 

Section 1105(f)(2) of the Tax Law imposes a tax on "The dues paid to any social or athletic 
club in this state if the dues of an active annual member, exclusive of the initiation fee, are in excess 
of ten dollars per year . . .". 

The term "club" is defined as: 

any entity which is composed of persons associated for a common 
objective or common activities. Whether the organization is a 
membership corporation or association or business corporation or 
other legal type of organization is not relevant. Significant factors, 
any one of which may indicate that an entity is a club . . . are: an 
organizational structure under which the membership controls social 
or athletic activities, tournaments, dances, elections, committees, 
participation in the selection of members and management of the club 
or  organization, or possession by the members of a proprietary 
interest in the organization. The organizational structure may be 
formal or informal. 

(ii)	 A club . . . does not exist merely because a business entity: 

(a)	 charges for  the  use  of  facilities on an annual or seasonal basis, 
even if an annual or season pass is the only method of sale 
and provided such passes are sold on a first-come, first served 
basis; 

(b)	 restricts the size  of the membership solely because of the 
physical size of the  facility.  Any other type of restriction may 
be viewed as an attempt at exclusivity; 
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(c)	 uses the word club or member as a marketing device; 

(d)	 offers tournaments, leagues and social activities which are 
controlled solely by the management. . . . 
. . . 

Example 18:  	A club owned by an  individual which attempts to 
restrict its membership by geographic area,  income, 
race, religion or any other means, is a club  .... 
However, a "club"  owned by an individual which 
restricts its membership only because of the physical 
capacity of its  facilities is not a club or organization. 
20 NYCRR 527.11(b)(5) 

Petitioner has stated that the membership does not control social or athletic activities, 
tournaments, dances, elections or committees, does not participate in the selection of members, does 
not participate in the management of the club, and possesses no proprietary interest in the 
organization. Petitioner also states that the club is not exclusive, membership being sold on a first­
come, first-served basis. 

In accordance with the foregoing, Petitioner's club is not a "social or athletic club" within the 
meaning of section 1105(f)(2) of the Tax Law. Payments for membership are therefore not subject 
to tax under such provision. 

DATED:  January 31, 1984	 s/FRANK J. PUCCIA 
Director 
Technical Services Bureau 


