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 Petitioner, name redacted, asks about its potential liability where, because of contractual 
requirements, an unrelated third party (Concessioner) collects and remits sales and use tax to the 
Department on Petitioner’s behalf.   
 
 We conclude that Petitioner’s agreement to allow another entity to collect tax means the 
parties are jointly and severally liable for the sales taxes on their collective receipts.  Pursuant to 
§1101(b)(8)(ii)(A) of the Tax Law, Petitioner is liable for any tax not collected or remitted by the 
Concessioner.  As for the various sales and purchases of prepared food, the issue of whether or 
not tax must be collected by the receiving entity generally depends on the extent to which the 
food is prepared food for the purposes of §1105(d) of the Tax Law or, if not delivered in a heated 
state, the extent to which that entity, or a related entity of the Restaurant Group, participates in 
the service of the food to customers consuming the food.   
 
Facts  
 
 The Petitioner is part of a larger group of related restaurant entities (Restaurant Group).  
An entity of the Restaurant Group related to the Petitioner previously requested an Advisory 
Opinion concerning food sales (and the provision of services by other entities of the Restaurant 
Group) to a third party Concessioner located at a sports Stadium.  See TSB-A-10(12)S.  That 
Advisory Opinion determined that the Restaurant Group had to collect and remit tax on its sales 
to the Concessioner of food and services related to that food, notwithstanding the fact the food 
was delivered to the Stadium in an unheated state.  This determination was based upon the fact 
that employees of other entities of the Restaurant Group were providing services with respect to 
that food as it was served at the Stadium. TSB-A-10(12)S also determined that the Concessioner 
was eligible to take a credit for the tax it paid on such food and services on its own sales tax 
return. 
 

The Petitioner of this Advisory Opinion is a food service entity related to the Petitioner in 
TSB-A-10(12)S.  Petitioner states that, after the issuance of TSB-A-10(12)S, the Concessioner 
and the Restaurant Group significantly altered the terms of the contract at issue between the 
parties.  Rather than operate all the food service locations at the Stadium, Concessioner has 
agreed to license the operation of those Stadium locations identifiable as being related to the 
Restaurant Group to the Petitioner.  The actual lease to operate these locations from the Stadium 
is held by the Concessioner, and it has agreed to license (sublease) certain locations to Petitioner 
to operate.  Due to the Concessioner’s obligations to certain employees pursuant to a union 
contract, the Concessioner will remain the employer of the hourly staff (i.e. cashiers and servers) 
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working at these locations.  Concessioner will generally retain the ability to hire and fire these 
employees pursuant to the same contract.  Petitioner will employ management personnel at each 
location to oversee the quality of the food service, and the Restaurant Group will retain a say in 
the training and selection of the Concessioner's employees working at Petitioner’s locations.  
Petitioner retains title to the food until it is sold.  However, as part of its agreement with the 
Concessioner, Petitioner states that it has agreed to allow the Concessioner’s employees to 
collect payments for food and beverage sales (both cash and credit card sales) “on its behalf” at 
these locations. The receipts from the food sales (including the tax receipts) will be deposited 
into a bank account controlled by the Concessioner.  The Concessioner will file the appropriate 
sales tax returns with the Department remitting tax on both the food and beverage sales made at 
Petitioner’s locations.  Concessioner will also deduct from this account the payroll necessary to 
pay its employees working at Petitioner’s locations, any item for which it is entitled to 
reimbursement under their contract, and its commission percentage.  The balance of the 
remaining funds will be transferred to Petitioner’s bank account within 28 days following the 
close of each of the Concessioner’s accounting periods (i.e., its fiscal months) throughout the 
term of the contract. 
 
 Petitioner, as part of the Restaurant Group, is a disregarded entity for most Federal and 
State tax purposes.  Its parent entity (Parent) files a consolidated Federal income tax return.   
 
 As described in TSB-A-10(12)S, Related Entity generally sells unheated prepared food to 
Petitioner so that Petitioner may sell the food at its food service locations at the Stadium.  This 
includes prepared food items that are bagged or placed in quart containers (bulk) and are chilled.  
Most of the food items will have to be reheated before being served at the Stadium by the 
Concessioner’s staff; a few items will have to be cooked.  A small number of items are cold and 
are served cold at the Stadium.  Other items prepared by the Related Entity require a bit more 
preparation before being served.  An example is smoked meats that the Related Entity prepares.  
It will cook ham and pastrami and send them to the Petitioner in a chilled state.  Petitioner will 
slice the meat and use it in making sandwiches at that location.  The sandwiches are sold to 
customers at Petitioner’s food locations at the Stadium by the Concessioner’s staff, and these 
employees collect all of the receipts (including tax) from the customer.  The Related Entity sells 
these items to Petitioner at cost (the cost of the food preparation plus travel costs).  Petitioner’s 
staff oversees the overall quality of service provided by Concessioner’s employees as they serve 
food to the customers. 
 
Analysis  
 

  Petitioner asks the following questions: 
Q.  1.  If the Petitioner enters into a contract with the Concessioner that allows the 
Concessioner to collect and remit to the Department the sales tax it collects on Petitioner’s 
behalf, will the Petitioner also be responsible for remitting the sales tax receipts to the 
Department?  What will the Petitioner’s liability be if the Concessioner fails to remit timely, 
accurate sales tax returns? 
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A. A person required to collect tax may not contract or assign that duty to another party.  
Matter of Edward Yager and Patrick McKeon d/b/a California Brew Haus, TAT (March 23, 
1989).  As part of its agreement with the Concessioner, Petitioner states that it has agreed to 
allow the Concessioner’s employees to collect payments for food and beverage sales on its 
behalf, and that Concessioner will remit the tax to the Department with its sales tax returns.  The 
balance, after further reductions for amounts contractually owed to the Concessioner, is paid to 
the Petitioner.  As a result, we conclude that the Petitioner and the Concessioner are co-vendors 
for the purposes of the Tax Law. See Names in The News v. New York State Tax Commn, 75 
AD2d 145 (3d Dep’t 1980); Matter of Edward Yager and Patrick McKeon d/b/a California Brew 
Haus, TAT (March 23, 1989); TSB-A-12(25)S.  Petitioner and the Concessioner are therefore 
jointly liable for any sales tax due on the sales of food at the Stadium location.  See Jericho 
Boats of Smithtown, Inc. v. State Tax Commission, 144 AD2d 163 (3d Dep’t 1988); Tax Law 
§l101(b)(8)(ii)(A); 20 NYCRR §526.10(e)(2)(ii).  This means that Petitioner will be liable for 
tax if the Concessioner fails to remit it to the Department.  However, Petitioner is not required to 
remit tax on their joint sales if the Concessioner has reported and remitted the tax due.  See  
TSB-A-02(16)S.  Petitioner would be liable if the Concessioner is late with its return or 
otherwise fails to remit the correct amount of tax.   
 
Q.  2.  What steps should Petitioner take to prepare its books and records for audit?  In 
particular, Petitioner is concerned that its business records will show taxable food and beverage 
sales without corresponding sales tax filings to the Department.   

A. Every vendor operating as a co-vendor must also maintain the name, address, and sales 
tax identification number (if any) of its co-vendor.  See 20 NYCRR §533.2(e)(2).   There is no 
mechanism for Petitioner to report the tax collected by Concessioner on its own sales and use tax 
returns unless it also has the tax receipts to be paid over with the submitted return.   However, 
because Petitioner remains liable for the payment of tax, Petitioner should take steps to ensure it 
receive copies of the sales tax returns submitted by the Concessioner, and confirm that all tax 
payments are accurate and timely made.  See TSB-A-02(16)S (“Petitioners, however, would not 
be required to remit tax on these sales to the New York State Department of Taxation and 
Finance if the credit unions and dealerships report and remit the tax due in compliance with 
Article 28 of the Tax Law”). 

Q.  3.  If Petitioner purchases prepared food in an unheated state from a related entity that the 
Petitioner serves in conjunction with the Concessioner at a food venue, may the Petitioner issue 
the Related Entity a resale certificate?  If not, will the Petitioner have to pay tax on the sale of the 
charges made by the Related Entity for the cost of the food?  

A.  As discussed in TSB-A-10(12)S, Petitioner states that the contract between the 
Concessioner and Restaurant Group allows for Petitioner to oversee and provide services with 
respect to the food provided by the Related Entity as it is served at the Stadium.  Because 
Related Entity provides food to the Petitioner in conjunction with the Restaurant Group's 
contract with the Concessioner, and employees of the Petitioner are providing services with 
respect to that food at the Stadium, Related Entity must collect and remit State and local sales 
taxes on the charges to the Petitioner for food delivered to the Stadium locations.   See Tax 
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Law §1105(d)(i)(2).  Petitioner may not issue the Related Entity a resale certificate.  See 20 
NYCRR §527.8(f)(2)(iv). 

Q.  4.  If the Related Entity is required to charge Petitioner sales tax, and Concessioner is 
remitting the tax and filing the sales tax return, how would Petitioner take the credit for sales tax 
paid to the Related Entity? 

A. Section 1105(d) of the Tax Law does not provide for an exclusion from tax for sales of 
food and drink for resale. Thus, in general, all receipts from the sale of food and drink are subject 
to sales tax. However, if food and drink are purchased for resale, the tax paid by the seller may 
be taken as a credit against the tax which the seller is required to collect and remit on the 
subsequent sale.  As noted above, Petitioner and the Concessioner are co-vendors and are jointly 
and severally liable for the tax required to be collected.  See 20 NYCRR §527.8(i); See TSB-A-
98(21)S; TSB-A-98(46)S; TSB-A-10(15)S.  However, Petitioner retains title to the items until 
they are sold, and it is the entity that paid tax to the subsidiary that remitted tax to the 
Department.  Since it paid tax to a person required to collect tax, Petitioner (as co-vendor) may 
seek a refund, or take a credit on its sales tax return for the tax it pays to the Related Entity.  See 
Tax Law §1139; 20 NYCRR §527.8(f)(2)(iv).  
 
 
 
 
DATED: July 15, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the person 
or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and accurately 
describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, regulations, and 
Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or for the specific 
time period at issue in the Opinion.  The information provided in this document does 
not cover every situation and is not intended to replace the law or change its meaning. 

 


