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 The Department of Taxation and Finance received a Petition for Advisory Opinion from 
name and address redacted.  Petitioner asks whether its Empire Zone (EZ) certification under 
Article 18-B of the General Municipal Law (GML) and its accompanying eligibility for EZ tax 
benefits will survive and remain in full force and effect if it changes its ownership structure as 
outlined below. 
 
 We conclude that Petitioner will be eligible to claim the EZ tax benefits after the 
proposed change in its ownership structure for the remainder of its benefit period, provided that 
the Department of Economic Development (DED) continues its certification under Article 18-B 
of the GML and it meets the requirements in the Tax Law.   
 
Facts 
  
 Petitioner is a multi-member New York State (NYS) Limited Liability Company (LLC) 
which is treated as a partnership for Federal income tax purposes.  Petitioner is currently owned 
50% by a NYS resident (Individual) and 50% by a foreign corporation (Corporation) that files 
Federal Form 1120-F and NYS Form CT-3 reporting its member interest activity in Petitioner.  
The Individual is the manager of the LLC and files Federal Form 1040 and NYS Form IT-201.  
Petitioner is a qualified Empire Zone enterprise (QEZE) that was certified under Article 18-B of 
the General Municipal Law (GML), effective October 8, 2008, and subsequently, Petitioner was 
issued an EZ Retention Certificate (EZRC). 
 
 The Corporation proposes to transfer its 50% LLC member interest to the Individual, who 
would then own and control 100% of Petitioner.  The Corporation will recapture and remit the 
required amount of EZ tax credits upon the transfer of its 50% LLC member interest.  
Immediately after the transfer of the Corporation’s member interest to the Individual, the 
Individual will give a 51% member interest in Petitioner to the Individual’s spouse.  After the 
conveyance, the Individual will own directly a 49% member interest in Petitioner and his spouse 
will own directly a 51% interest in Petitioner.  The Petitioner’s business will continue to operate 
after the proposed transfer in the same manner as it did prior to the proposed transfer. 
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Analysis  
 
 In order to be eligible to claim the EZ tax benefits, a business enterprise must be certified 
under Article 18-B of the GML and meet the specific requirements in the Tax Law.  The 
Commissioner of the Department of Economic Development is authorized to certify a business 
enterprise under Article 18-B which qualifies the business enterprise to participate in the EZ 
program,1 and Petitioner should contact DED to confirm that its certification will be retained 
after a change in ownership.  The Department of Taxation and Finance (DTF) is charged with 
insuring that the business enterprise is in compliance with the Tax Law.  If Petitioner continues 
to be certified by DED after the proposed transfers of the member interests outlined above, DTF 
will accept a copy of Petitioner’s Certificate of Eligibility and EZRC, issued by DED, as 
evidence that Petitioner is certified.  Petitioner must also meet the requirements of the Tax Law 
in order to claim the EZ tax benefits.  If Petitioner remains certified by DED and annually meets 
the employment test under Tax Law §14(b)(4), it will be eligible to claim the qualified EZ 
enterprise (QEZE) tax credits for the remainder of its benefit period, provided that it meets the 
other requirements of the credits in the Tax Law. 
 
 
 
 
DATED: January 8, 2013     /S/ 
 DEBORAH R. LIEBMAN 
 Deputy Counsel 
 
 
NOTE: An Advisory Opinion is issued at the request of a person or entity. It is limited to the 

facts set forth therein and is binding on the Department only with respect to the 
person or entity to whom it is issued and only if the person or entity fully and 
accurately describes all relevant facts. An Advisory Opinion is based on the law, 
regulations, and Department policies in effect as of the date the Opinion is issued or 
for the specific time period at issue in the Opinion.  The information provided in this 
document does not cover every situation and is not intended to replace the law or 
change its meaning. 

                                                      
1 §959(a) of the GML. 


